Hoppa till innehållet

Historia - 45 år av uppfyllda drömmar

SEDAN 1975

I den norrbottniska byn Vittjärv, idylliskt belägen vid Luleälvens norra strand, växte en man med drömmar upp. Hans namn var Lars-Åke Eriksson och hans dröm var att med sina snickerifärdigheter ge liv till andra människors husdrömmar, hur unika de än kunde vara. Han ville bygga hus utifrån kundernas totala valfrihet.

1975 uppfyllde Lars-Åke sin egen dröm när han startade Vittjärvshus.

FAMILJEFÖRETAGETS ANDRA GENERATION

Under de 40 år som gått har Vittjärvshus upplevt både motgång och framgång. Marknaden har sträckt sig från Malmfälten till Japan och mycket har hänt sedan 1975. I dag är det inte längre Lars-Åke som sitter vid rodret, utan barnen Rickard, Robert och Terese driver Vittjärvshus.

DEN LOKALA HUSLEVERANTÖREN

I dag är Vittjärvshus lokala fokus starkare än någonsin tidigare både beträffande marknad, husens anpassning till det norrbottniska klimatet och underentreprenörerna. Efter 40 år i branschen har Vittjärvshus etablerat ett starkt varumärke på den norrbottniska marknaden och tagit position som den flexibla husbyggaren.

De husköpare som vill bygga utifrån egna drömmar med gränslös valfrihet vet att Vittjärvshus är ett mycket bra val. Vi erbjuder även en stor trygghet för kund eftersom vi uteslutande arbetar lokalt och därför alltid finns nära till hands.

MER ÄN BARA NYPRODUKTION

De senaste åren har vi även lyft ut några av våra verksamheter för att tillgängliggöra våra tjänster. Vår avdelning för mark- och betongarbeten går under varumärket Grundmontage. De kan ni anlita när ni vill bygga själv, men vill ha grundläggningen utförd av någon med stor erfarenhet. De kan även hjälpa till med plattsättning av uteplatser, gångbanor och garageuppfarter. Vår avdelning för bygghjälp går under varumärket Byggservice. De kan anlitas när ni vill bygga ut, bygga till, renovera, reparera eller behöver hjälp med fastighetsskötseln. Din högra hand vid ROT-arbeten.

ERBJUDER TOTALENTREPRENAD

Ett annat steg i utvecklingen som skett de senaste åren var när Vittjärvshus tillsammans med BAM åtog sig totalentreprenad för bygget av Hydro66 nya datacenter i Boden. Eftersom det var ett helt nytt projekt för oss var det givetvis nervöst, men vi lyckades och fick på köpet blodad tand. Vi tar därför gärna på oss totalentreprenader för fler kommersiella byggprojekt.

MOT GRÖNARE TIDER

Med den nya generationen kom även ett tydligare fokus på miljö och hållbarhet. Princip Grön fick liv och Vittjärvshus har fått en miljövänligare prägel. Miljömedvetenheten ökar stadigt och Vittjärvshus vision är att vara hustillverkaren i framkant gällande hållbarhet.

 

NÄSTA GENERATION TAR VID

RICKARD ERIKSSON ÄR JÄMNGAMMAL MED VITTJÄRVSHUS

Han har precis som sin pappa, Lars-Åke, vuxit upp i Vittjärv och med husfabriken. Det började med städning, gräsklippning och krattning av grus innan han själv kom att bli snickare. I och med detta kan han verksamheten utan och innan, vilket var en stor fördel när generationsskiftet tog vid och Rickard tog över som vd.

"Farsan har nog alltid haft en önskan om att vi ska ta över efter honom. Att just jag blev vd föll sig nog ganska naturlig eftersom jag redan hade jobbat i ledningsgruppen i många år".  

 

När Rickard tog över som vd 2009 ville han modernisera verksamheten. En del i detta blev Princip Grön.
"Det hade redan innan varit på tapeten att gå mot ett grönare bygge och jag tyckte att det var dags att ta tag i det på riktigt. I dag är miljö-och energieffektiviseringen en av våra främsta fördelar och något vi kommer att satsa mer på i framtiden".

 


2009 hade Vittjärvshus 15 anställda, sex år senare var de närmare 40. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt och efterfrågan och omsättning ökar. Vittjärvshus är ett levande och växande företag, en utveckling som Rickard är mycket glad och stolt över.

"Dels tror jag det beror på att byggbranschen blommar men framför allt beror det nog på de satsningar vi gjort för att synas och höras, och att vi är noga med att aldrig tumma på kvaliteten. Vi vill finnas tillgängliga för våra kunder och se till att de blir riktigt nöjda med sina hus. Vårt rykte är viktigt för oss och vårt mål är att alltid ha de nöjdaste kunderna som valt oss för att vi är en lokal hustillverkare. Det är något vi arbetat mycket med att kommunicera till marknaden – att vi bygger i och för Norrbotten".


Moderniseringen som följde med generationsskiftet har satt Vittjärvshus på prov. De har byggt en helt unik trädkoja till Treehotel, ett datacenter till Hydro66 samt levererar hus till Japan varje år. Rickard menar att det bevisar att Vittjärvshus kan bygga nästan vad som helst – till vem som helst.

"De utmaningar vi tagit oss an de senaste åren har varit väldigt spännande och lärorika. Vår kompetens har satts på prov och vi har fått visa vad vi går för. Att vi byggt åt världsunika Treehotel är givetvis ett prestigeprojekt i sig. En annan intressant utmaning var när vi fick äran att bygga det Londonbaserade företaget Hydro66 datacenter i Boden. Där var vi med från början och har projekterat och byggt allt i samverkan med kunden och andra lokala företag. Jag har så mycket att vara stolt över, från varenda kundanpassad villa till unik kommersiell byggnad. Jag är otroligt stolt över vår utveckling och vad vi åstadkommit tillsammans".


Rickard berättar vidare att den långsiktiga planen för Vittjärvshus är att de vill ligga i framkant när det gäller miljö och kvalitet.
"Vi ska vara den nytänkande hustillverkaren som tar bäst hand om kunderna och miljön. För att lyckas tänker vi skynda långsamt".

 

VITTJÄRVSHUS GRUNDARE BERÄTTAR

1975 blev ett händelserikt år för den då 21-årige snickaren Lars-Åke Eriksson. I början av året beslutade hans arbetsgivare att lägga ner snickeriverksamheten där han arbetade. I juni föddes hans son Rickard och i augusti startade han en egen snickerifirma – i dag känd som Vittjärvshus.

Verksamheten började med utbyggnader och byggen av olika husfabrikat. Marknaden såg bra ut men att vara egenföretagare i Boden på 70-talet var vare sig enkelt eller alltid uppskattat.


"På den tiden var försvarsmakten, garnisionssjukhuset och SJ de som mest bidrog till kommunalskatten. Vi mindre aktörer kom därför långt ner på intresselistan, men jag valde att satsa ändå", berättar Lars-Åke.

 



Lars Åker Eriksson, 
Vittjärvshus grundare

 

ANLÄGGNINGEN FÖRBEREDS

Efter några år i företaget anställde han en gammal vän som också var snickare. För att komma igång på riktigt köpte Lars-Åke in ett gammalt förråd som kom att bli fabrik och 1979 byggdes ett hus alldeles intill. Anläggningen står än i dag kvar på samma plats, på en tomt som ligger Lars-Åke varmt om hjärtat.

"Det är mina morföräldrars tomt, så jag är uppvuxen där. Min lärare på byggnadslinjen brukade säga att under en livstid har man flera arbeten, men själv blev jag kvar på samma tomt hela mitt liv".

Det första Vittjärvshuset byggdes i början av 80-talet och ägarna bor fortfarande kvar. Huset som står i Hamptjärnmoran fraktades dit med traktor och vagn. ”Hampis” kom därefter att bli en Vittjärvshustät by.

"Vårt första hus var ett arkitektritat praktiskt bashus där du kom in till en rätt öppen planlösning med kök och vardagsrum. Huset har levt kvar genom åren och är än i dag omtyckt".

"Genom åren har jag både sålt, ritat och byggt husen. Jag har varit lyhörd och lyssnat mig fram till vad som efterfrågats. Att bygga hus är en livsinvestering och då är det viktigt att du får vad du vill ha. Flexibiliteten är och har alltid varit Vittjärvshus största styrka. Att vi dessutom kan erbjuda en helhetslösning från idé till inflyttningsbart hus ser jag också som en av våra styrkor. Det enda vi köper in är el och vvs".


EN DEL AV BODENS SAMHÄLLSUTVECKLING

Under de 40 år som gått har Vittjärvshus byggt väldigt mycket i Boden, både privat och kommersiellt. De har tagit en god marknadsandel och här på så vis varit en del av Bodens samhällsbyggnad. I dag är Boden en företagstät kommun som enligt de senaste mätningarna (2014) blev rankad som Sveriges tionde bästa företagarkommun. Med sin tidiga start är Vittjärvshus en föregångare i Boden som skapat många arbetstillfällen.

"Genom åren har 20-25 familjer i snitt årligen kunnat försörja sig genom arbete på Vittjärvshus. Vi har funnits utspridda i landet och dragit hem arbete till Boden. Under en period köpte jag tomter i Stockholm som vi byggde på och vi har också byggt, bland annat i Norge, Tyskland och Japan. Under Vittjärvshus historia har olika delägare varit inblandade och lyft verksamheten. Från slutet av 90-talet och en bit in i 00-talet var bröderna Olofsson delägare".


DRIVER FRISKOLA I VITTJÄRV

2006 beslutade kommunen att lägga ner skolan i Vittjärv. Lars-Åke blev då tillfrågad av Martin Olofsson, tidigare delägare i Vittjärvshus, om han var intresserad av att tillsammans med honom starta en friskola i Vittjärv.

"För mig var det en självklarhet att tacka ja. I Vittjärv bor det många barnfamiljer och jag anser inte det vara rimligt att barnen dagligen ska behöva färdas långt för att gå i skolan. Under vårt förarbete med friskolan kom vi i kontakt med tre kvinnor som bedrev friskola i Brännberg. Tillsammans startade vi friskolan Mimers brunn där de arbetar som förskolelärare, lärare och rektor. Den gamla skolan renoverades och kompletterades med fler byggnader. Tillsammans är vi fem delägare och allt arbete gör vi för barnen i bygden, allt överskott går direkt tillbaka till skolan. Friskolan invigdes 2008 och i dag går det cirka 110 barn på förskola och skola hos oss. Engagemanget för barnen har därefter fortsatt och vi driver även förskolan i Svartbyn med cirka 35 barn".


EN ENGAGERAD MAN

Lars-Åkes intressei friskolan är dock endast av del av hans samhällsengagemang.
"Jag har egna fastigheter i både Boden och Älvsbyn, är delägare och sitter i styrelsen för Skicamp (Bodens Camping & Storklinten). Ideellt är jag även engagerad i fotbollsklubben Vittjärvs IK. Jag är även mycket engagerad i mina barn".


NÄSTA GENERATION

För cirka tio år sedan började Lars-Åke gå ner i arbetstid och familjen Erikssons nästa generation tog vid.

"Bortsett från att stor del av familjen arbetar i företaget är vi även ett familjärt företag. Flera av mina vänner har genom åren arbetat på Vittjärvshus. Exempelvis har min första och enda chef varit anställd här och än i dag jobbar några av mina gamla klasskompisar från bygglinjen här. Det är roligt att vi följts åt genom livet. Nu har andra generationen tagit över, utvecklingen går framåt och det är fantastiskt kul att följa".

"Mitt favoritbygge genom alla tider är nog Skapa Företagsby. Det var en givande utmaning att bygga en utomhusmiljö inomhus. De trädkojor Vittjärvshus byggt på TreeHotel är även de en stor favorit, men de är byggda efter min tid”.

I den norrbottniska byn Vittjärv, idylliskt belägen vid Lule älvs norra sida, växte en man med drömmar upp. Hans namn var Lars-Åke Eriksson. Han drömde om att med sina snickerifärdigheter ge liv till andra människors husdrömmar, hur unika de än tänktes vara. Han ville bygga hus utifrån kundernas totala valfrihet.

1975 uppfyllde Lars-Åke sin egen dröm när han startade Vittjärvshus. Sedan den dagen har han och Vittjärvshus uppfyllt andra människors husdrömmar i 40 år.

 

 

Med dina drömmar i fokus

Med dina drömmar i fokus